Kampen for netneutralitet – Amerikas valg om at forblive fri og åben eller censurere indhold?

Kampen for netneutralitet - Amerikas valg om at forblive fri og åben eller censurere indhold?

Kampen for netneutralitet er ikke ny, men er blevet genoplivet i de seneste par måneder.

Spørgsmålet om netneutralitet er blevet et af de mest omdiskuterede emner i Amerika. Netneutralitet er princippet om, at alt indhold på internettet skal behandles ens og uden forskelsbehandling, uanset dets kilde eller ejerskab. Det sikrer, at internetudbydere ikke kan opkræve forskellige takster for forskellige indholdsudbydere.

Denne kamp har stået på siden 2005, men blev genoplivet i 2014, da Tom Wheeler blev udnævnt til formand for FCC af præsident Obama. Tom Wheelers holdning til netneutralitet var, at den skulle ophæves, fordi den ville give mere konkurrence blandt internetudbydere og ville føre til lavere priser for forbrugerne. Ophævelsen vil også give internetudbydere mulighed for at tilbyde eksklusive aftaler med udvalgte websteder eller streamingtjenester, hvilket potentielt kan begrænse

Hvad er netneutralitet, og hvorfor er det vigtigt?

Netneutralitet er princippet om, at internetudbydere ikke skal kontrollere, hvad vi ser og gør online. Det er et vigtigt spørgsmål, fordi det vil påvirke fremtiden for internettet.

Som vi ved, er netneutralitet et princip, der forbyder bredbåndsudbydere at blokere indhold eller opkræve mere for bestemt indhold. Netneutralitet har været genstand for debat i USA siden 2015, hvor Federal Communications Commission (FCC) stemte for at ophæve regler, der blev indført under Barack Obamas præsidentperiode.

Kæmpe telekommunikationsselskaber bange for konkurrence fra onlinemedievirksomheder

Telekommunikationsindustrien er en industri på 1 billion Netto Valby dollar, der leverer internet-, tv- og telefontjenester til offentligheden. Det er ikke overraskende, at dette marked er blevet monopoliseret af gigantiske teleselskaber som AT&T og Verizon. I de senere år har internetmedierne dog trængt ind på disse giganters territorium med sider som Netflix og Hulu.

Kæmpe teleselskaber frygter konkurrence fra online medievirksomheder, fordi de har flere ressourcer at bruge på indholdsproduktion og markedsføring. De er også bedre til at tilpasse sig nye teknologier end de gigantiske teleselskaber.

Hvad sker der, når netneutralitet ophører?

Netneutralitet er princippet om, at internettjenesteudbydere skal behandle alle data på internettet ens, uden at diskriminere eller opkræve forskelligt efter bruger, indhold, websted, platform, applikation, type tilsluttet udstyr eller kommunikationsmetode.

Federal Communications Commission (FCC) stemte for at ophæve netneutralitet i december 2017. De nye regler træder i kraft den 11. juni.

Hvad vil der ske, når netneutralitet ophører? Vil dine yndlingswebsteder stadig være tilgængelige? Vil der ske ændringer i din internetoplevelse?

Mulige konsekvenser af at ophæve reglerne om netneutralitet

Netneutralitet er princippet om, at internetudbydere skal behandle alle data på internettet ens og ikke diskriminere eller opkræve forskelligt efter bruger, indhold, hjemmeside, platform, applikation, type tilsluttet udstyr eller kommunikationsmåde.

Ophævelsen af netneutralitetsreglerne vil give internetudbydere mulighed for at blokere eller begrænse adgangen til indhold og tjenester. Det kan føre til højere priser for forbrugerne. Dette kan også føre til en situation, hvor internetudbydere har for meget magt over både forbrugere og virksomheder.

CVR 37407739